neverjetni header pikantnih novic

Politična analiza z magistrom Jasminom Tekavcem

Magister Jasmin Tekavec je asistent filozofije in klasične filologije na Hamburški kraljevi akademiji.

Bližajo se volitve. Kdo je najboljši? Je to Janša, Pahor, Virant, Jankovič ali dr. Žerjav? Ali kdo drug morda? Kaj je tisto kar definira "najboljše" v kontekstu politične znanosti?


Janša:

Janez Janša

Dobre lastnosti:
- integriteta, disciplina, pogum (tri Aristotelske, Sokratske vrline)
- "zna udariti po mizi" - v dobrem smislu, ne v antropološkem smislu očeta-tirana (mogoče bolj ustrezna deklaracija za Janšo: strogi oče-beneficiar?)
- naredi stvari -- ko je bil na oblasti, se je delalo -- rekordna gospodarska rast, slaba zadolženost (v smislu, da je bila dobra, da je ni bilo veliko), case study: "šef", "manager" -- politik kot vodja podjetja (mišljeno v dobrem smislu). Ali je politik lahko tudi gospodarstvenik? Mogoče v razmislek ... (odgovor: je lahko. oz. je dobro da je (skoraj nujno))
- vrednote: prost trg, Keynesian economic thought, libertarjanstvo (vsak zase, država se umakne - antipod je marksistični model (socializem, komunizem))
- podpira ga Nemčija
- mednarodni dosežki: predsednik Evrope 2008, minister za obrambo za časa (uspešnega) osamosvajanja (ergo: _____ (naj vsak izpolne po svoji vesti)), uničeval jugoslovanski komunizem.

Slabe lastnosti:
- še premalo bije po levici (a to mu zaenkrat ne bom odbil od ocene).

Ocena: 5


Janković

Zoran Janković

Dobre lastnosti:
- nima dobrih lastnosti.

Slabe lastnosti:
- ne-Slovenec (to ni slabo samo po sebi, a priori gre za irelevanten atribut (če tako "predpostavimo")), i.e. ni rasističnega konteksta, a je slabo ko ne-Slovenec kandidira za slovenskega "gospodarja" - gospodarja Slovencev (tu se lahko navežemo na njegove motive -- podložni Srb kot "prerojeni feniks"?)
- zadolžil Ljubljano za najmanj 100 let, zgradil štadione in mostove namesto objektov primarne vrednosti (kaj so objekti primarne vrednosti? Bolnice, šole, parki ...)
- še vedno ni namestil luči na Pot spominov in tovarištva -- postajajo figurativna nebesa za tatove in morilce
- ne zna tvorit stavkov, sintaksa dobesedno na psu, nič besednega zaklada, požira besede, slab IQ, slab čustveni IQ - politična nevljudnost (režanje)
-njegovi sinovi "počasi" obirajo Slovenijo, da bodo ostale le še kosti -- Ciper pa se redi
- partizanska konotacija, i.e. Kučanov kartel, Stanovnik, Svetlana Makarovič, itd. -- rdeč obraz je lahko tudi metafora.

Ocena: 0


Virant

Gregor Virant

Dobre lastnosti:
- dve besedi: umirjen poštenjak
- silen strokovnjak-profesionalec (ekonomist, podjetnik (praktik, ne samo teoretik-nakladač)). Koliko ur teorije je vredna ena ura prakse? V razmislek, FDV-jevci ...)
- žrtvoval poklic za "slabo" politično plačo (slabo v kontekstu njegovih zaslužkov) - altruizem? Morda, a sam ne verjamem v ta koncept - nekoherenten preveč, "philosophically broke", notranje nekonsistenten ... oddaljujem se od politične analize, se oproščam.

Slabe lastnosti:
-izdal Janšo.

Ocena: 4.5


Dr. Žerjav

Radovan Žerjav

Dobre lastnosti:
- "pokaži mi človeka, ki priznava Jezusa in pokažem ti dobrega politika" - Frančišek Ašiški. Je to res? Kaj pa grehi, ki jih je storila cerkev? Pa so to res bili grehi cerkve, ali je bil vzrok drugje (v padlemu človeku)? Deontologija, kot de facto pravilna (de facto napačna?) moralna teorija? OT (Stara Zaveza - Old Testament), kot pomemben evropski dokument -- treba brati v kontekstu, prisluhniti modernim teologom (dr. William Craig, pastor Greg Boyle -- mogoče Kierkergadd kot moderni teolog?), ne kar napadati... zgolj nekaj konceptov v razmislek glede Žerjava
- proverbial cerkvena miš, tj. nikjer ga ni videti, a ko spregovori, je to tehtno -- utiliteta tišine napram ne-tišini.

Slabe lastnosti:
- brez možnosti za zmago, profil večnega "beta samca".

Ocena: 3 (dobro)


Pahor

Borut Pahor

Dobre lastnosti:
- odstopil iz položaja predsednika vlade.

Slabe lastnosti:
- zopet kandidira za položaj predsednika vlade (???) - politična hinavščina prvega razreda
- patološki omahljivec, bojazljiv kot kmečko dekle na poroki, ko se rokuje, ne pogleda v oči
- pognal Slovenijo v propad -- funkcionalni bankrot države -- nataknil zanko gospodarstvu *in* spodmaknil stol
- komunistični etos -- kraja posamezniku, redistribucija premoženja med lenuhe, sociopate, kvazi-filozofe (Slavoj Žižek) in homoseksualce ("umetnike") -- pozor! Te kategorije ne izključujejo ena druge (...obratno)
- neskončnokrat ponižal slovenski narod (zakrinkan evfemizem "mali človek" kot politično sredstvo levice, s katerim le-ta prikrito ponižuje, podcenjuje in slabi slovenskega človeka (prima facie *velikega* človeka) -- v močnik mu naliva strup) ter ustvarja sovražno klimo -- divide et empera? -- delavcem tarna da mu 3000€ davkoplačevalskega denarja ne zadostuje za življenje (za širitev konteksta glej naslednjo točko...)
- odvisnik od drog ter prostitucije.

Ocena: 0


Ostalih ne bom ocenjeval ... ni bitno -- samo par besed glede Hanžka - borca za človekove pravice (če definiramo "človekove" kot ciganske (romske) in ne-slovenske) -- izdal je SLO, zdaj pa misli da bo Slovenija volila njega ... bomo videli na volitvah, Hanžek, koliko boš dobil. 1%? Mogoče 1,2%? ... Spomni se na te besede, ko se boš spraševal, kaj je šlo narobe...

***

Še grafična reprezentacija politične kvalitete:

Politični graf 2011

Disclaimer!

Nisem proti ne-Slovencem!

Kot neodvisni filozof in teoretik se ne izrekam za nobenega kandidata -- vsak si lahko sam prebere alineje in na podlagi tega svobodno voli (Konzept des freien Willens, zanikan s strani leve opcije (ponižan v "mit", "pravljico za otroke") -- marksistični determinizem ali še huje kompatibilizem (volk v ovčji koži)) glede na pamet, poštenje, vest - to je pravica, ki jo določa ustava. Če kdo hoče volit tatove, naj jih voli -- samo naj ne joka meni (ali bilokomu), ko bo ostal ne samo brez denarja, ampak tudi brez hiše in obleke. Ali je kdo tu, ki misli da se bodo ustavili, ko bojo pobrali ves denar? ... Ali pa jim bodo zadišali še drugi materiali (gozdovi, gore, hiše, ženske -- naše matere, sestre?). QED.

Varna cona za otroke
Litijski futbal povezava